Nuffnang Ads

Wednesday, 4 June 2008

Gayu Guru Gerai Nyamai1

31st May 2008

Aku bangkit selepas alarm yg aku set kat phone berbunyi…. Sambil2 aku mengintercom budak2 dua org tu.. sempat jugak aku panaskan air tuk aku minum… selesai sudah upacara mandi pagi.. kami pun turun tuk sarapan yg diberi oleh pihak pengurusan hotel…

Jam 6.30am.. apa yg boleh di makan pun.. yg aku pelik bin hairan, bukan kami bertiga aje yg ada.. tp boleh di katakan lebih sepuluh org lagi yg ada bila kami sampai di sana… apa2 pun.. itu bukan la isu sangat pun.. sj nak bgtau je.. heheheh…

Dlm keadaan kurang sedar makan lah aku ngan kuncu2 aku… tp masing2 pun ala kadar je makan… konsep makan macam bangun sahur giteww… gambar pun xsempat amik…
Dah selesai, pergi lah kami amik oksigen kejap kat luar… perut aku dah lain macam aje.. rasa macam nak…tut!!!!!!!!!... Apa lg g ler cari toilet kan!!

Dah selesai, kami ke buggy service, nak jalan jauh sgt… Sampai aje di airport, masing2 cari ATM machine tuk kuar duit.. berpecah la kami.. ya lah.. masing2 bank lain2… sorg ke RHB, sorg ke Maybank, sorg lg ke CIMB… muhibah kan?!

Selsai sudah upacara pengeluaran RM, kami trus check in, boarding pass menunjukkan kami ke Gate 9… mak aiiii… jauhnya.. sempat lapar balik ni… nak tak nak.. kena la jalan jugak!.. buggy service kat sini xda… xpe lah.. bkn slalu pun… selang 7 min komdian.. penggumuman pun di buat… yg mana nak ke Sibu sila lah masuk ke Gate 9…

Ramai jugak yek org balik ke Sibu…tp tak tau ler depa2 tu sema senasib macam kami jugak ke?.. hanya mereka dan keluarga mereka aje yg tau… aku amik seat betul2 sebelah sayap kapal terbang.. hehehe… sj nak tgk permandangan.. tgk ke? Ntah2 aku membuta!..
Sembang lebih kurang ngan dia org, masing2 pilih tuk tido…

Tiba2 “Dan, Dan…….bangun,”… terkejut aku… rupa2nya si Bard yg kejut kan aku… bkn ape.. nk bg sarapan bley… aduuuiiih.. makan lagi ke? Dia org bg sarapan dlm bentuk kotak.. bukak kotak tu ada satu bun, satu strawberry jem, satu butter, yogurt dan cucur ikan bilis dlm kotak kecik… hmmptt!!... tak memenuhi piawaian aku lak tuh.. last2 aku reject.. ingat kan aku je.. rupa2 dak dua eko tu pun reject.. tp syg kan nak kasi di org balik.. bayar mahal2 tp xmakan.. last2 si Bard ckp tuk bwk balik… Steward tu senyum aje… “Ok, tp Encik nak plastic bag tak?”….. Abis tu xkan nak bwk mcm tu aje kan??!!
Lepas minum secawan dua fresh oren, mata aku layu lagi.. sedar tak sedar si Ikmal kejut aku, dia suruh nya aku tgk Sarawak permandangan dr atas. Hmmmm.. dah nak sampai rupa nya…

Jam 10.45am pesawat kami pun sampai kat Lapangan Terbang Sibu… kecik aje airport diorg… dah buat apa yg patut, kami tunggu ler bagasi kami… huh! Sempat jugak si Bard memerot…. One thing about him, dia mmg suka buat tahi kat tmpt org… anyway.. itu kan anugerah.. heheheh…

Kakak no 2 n anak buah Bard dah tunggu dpn pintu masuk… dr jauh dah nampak dia tersenggeh2… “Selamat Datang…” itu lah perkataan pertama yg keluar dr mulut kakak dia… (smpai skrg pun aku xtanya apa nama kakak dia…just panggil kakak aje…)… si Bard dah start ckp loghat sana.. aku nangga aje.. ada la sepatah dua yg aku leh catch… tp tak paham lah… malas nak pk…






Tempat pertama kami tuju ialah umah kakak sulung Bard, di sana kami di jamu dgn pulut panggang Sarawak, air Oren dan kek lapis Sarawak (seingat aku nama kek tu ialah..Kek Lapis Seroja dan Kek Lapis Sisik Ikan)… Sembang lebih kurang… kami pun tuju ke tempat seterusnya…

Ari aku sampai merupakan raya eve bg org kt sana.. so ape lagi ke pasar lah aku..
Pasar dia agak meriah, masa tu ramai tul org jual semangka (tembikai), besar2 pulak tuh.. ikan2 dia byk yg fresh2… tp brg2 lain mcm bwng, lada kering agak mahal jugak lah… sempat jugak lah aku beli ikan jeruk tuk aku.. harga satu RM6.. ok ler kan…

Masa tu dah jejak kul 1.40pm, perut dah “kencorong” nih..! Since flight kami delay, kakak no 2 Bard dah denda kami.. denda kami ialah kena belanja dia makan Pizza Hut,… ala… ape lah sangat kan?!! Jom kita makan pizza... Masala Pizza n Hawaiian Chicken jadi pilihan.. tp xabis jugak… ya la.. pizza kan muak… eeeeerrr…

Abis makan sempat lagi ni pusing Sibu Town, menarik jugak Bandar ni.. so, kami sempat singgah satu shopping complex ni.. sbb nak cari air Oren (org sana air pepsi, air coke pun di panggil oren)… Air2 tu sema adalah air untuk tetamu yg mana tak minum tuak..

Perjalanan dr Bandar Sibu ke kampong Bard di Kanowit, agak jauh.. lebih kurang 45 min dr Bandar Sibu.. so bygkan… bila flight kami delay! Jalan di sana pun agak kurang menarik.. byk tempat2 yg masih lagi di dlm pembikin… tp according to Bard, 2-3 years back masa dia balik mcm ni jugak?!!! So bikin apa itu tak siap2…

Sblum kami sampai di rumah panjang Bard di Kanowit, sempat gak singgah kedai2 cenderamata.. bkn apa dia org kan free lance dancer, nak jugak dia org cari barang2 tuk tarian Sarawak dia org… xpe.. cari lah… janji kamu bahagia.. Masa kami abis kat situ je dekat 1 jam… dah masing2 bergegas2 nak cepat… ya ler.. jam dah dekat kol 5 petang.. tak sampai aku kat umah panjang.. ape tak nya EXICED beb…. 1st time nih nak tgk rumah pjg..

Segala lopak, jalan yg mana batu ketul2 besar penumbuk bayi abis kami redah.. (hehehe.. mcm kelakar kan ayat aku)..bukit bukau, hutan, ladang kelapa sawit akhir nya kami sampai… ape yg aku nampak tertulis di papan tanda “Tuai Rh Bundan”… komdian “Rh Ng Bunut, Kanowit”.. paham? Hmmm… maksudnya.. Tuan Rumah Bundan, Rumah Nanga Bunut… itulah rumah panjang si Bard…tmpt dia lahir dan dibesarkan… hmmmm… mmg pjg, dah besar… ada setengah tuh rumah pjg yg mempunyai 100 pintu, bermakna ada 100 keluarga, bygkan.. ada yg tak kenal jiran tetangga yek.. kata Bard itu dah jadi perkara biasa…

Apa2 pun.. aku rasa sungguh bertuah dah berbangga dpt jugak akhir nya aku menjejakkan kaki ku di rumah pjg.. tp persepsi sesetangah pihak yg mengatakan rumah pjg, xda itu xda ini… tu sema karut.. ape yg aku nampak, mereka pun mcm kita jugak, ada pakaian, ada tv, ada peti sejuk (2 lagi tawww) ada astro… so aku rasa tuk buat perbandingan yg mengatakan mereka ni jauh kebelakang, adalah salah.. Pergi dan tengok dulu.. baru boleh ckp!! Ngertikkk Ibu Kartini….!!! Hahaha..

Mereka dah jauh moden, tp tidak lah semoden kita yg duduk di bandar ni, cuma mereka masih lagi menggunakan sumber air yg mereka ambil dr sungai… yg paling best, padi mereka di tanam sendiri yek.. itu lah dtg ya Hari Gawai tu… hari menuai… Padi bukit yg di tanam berbeza dgn padi yg kita makan hari2.. Beras dia kaler cokelat.. lebih kurang mcm pulut ler…

Nak abis sessi suai kenal dengan kaum keluarga Bard, kami di jamu dengan air oren, tebaloi (sejenis makanan yg dibuat dr sagu, warna kuning, nipis, ranggup dah sedap!!!!) dan jugak kek lapis Sarawak…

Ada jugak lah aku tinjau2 kwsn rumah Bard, tgk apa yg ada di sekeliling rumah tu… ya, mmg aku suka suasana kg!! redup, nyaman… tp yg paling aku tertunggu2 ialah mandi beramai2 di sungai… hehehehe…. Mesti best!!.. tp seblum mandi, kami ke bandar Konawit tuk cari brg2 tuk game pada malam raya nnt… hmmmm… acara ni merupakan acara tahunan tuk rumah panjang Ng Bunut… ianya dia acarakan oleh sepupu Bard yg bernama CHONG, yg bekerja dan menetap di PuCHONG. Nasib baik tak keje kat kedai Ah CHONG kan.. heheheh.. synchronize gitu.. hehehehe…

Agak jauh jugak nak ke bandar Konawit, sempat jugak lah si Bard tunjukkan sekolah menengah yg dia penah belajar dan asramanya skali… hmmmm… senja dah pun.. tp jam aku masih lagi 6.22ptg, ingat kan jarum jam mati.. rupa2 nya mmg mcm tu.. mlm dia agak cepat.. kedai2 pun tutup agak awal sbb dah malam raya… errrghhhh!! Tak sabarnya…

Sampai umah, kami rasa badan kami perlu di bersihkan.. ape tak nya.. sepanjang hari tak mandi.. badan dah naik kepam!!... asssyemmm!!... jalan menuju ke sungai agak gelap.. tp kami di bekalkan dengan sebuah lampu picit… bunyi2 di sekeliling aku agak menyeramkan jugak.. tp ape nak takot.. kami bertiga kan… Mmg aku da lama tak mandi sungai.. last pun masa p umah kwn aku kat Pahang… Aku mmg excited sgt!!..
Nama pun sungai kan… air nya ko agak2 la.. dengan kaler nya.. dengan sejuk nya… tp itu sema tak jd masalah….

Dah settle mandi, aku ngan Ikmal (Mal) dok relax kat veranda sambil makan kuaci. Aku dpt tgk lah masing2 sibuk dgn aktiviti masing2.. ada yg pasang jajan yg di ikat di pokok pisang (tuk acara joget Ngajat), ada yg sibuk buat sound check. Dlm dok test2 tu terbuai jugak lah aku lagu Lelaki Ini yg depa dok pasang.. nah!! Sape kata mereka tak tahu muzik Melayu… hah! Terbukti sudah…

Time dinner dah sampai… lepas2 satu2 lauk di bawak keluar.. aku nampak ada ayam masak kicap, ada ikan sg stim, sayur campur, sotong, dan ada satu lauk tu aku xingat nama nya, dan nasi.. lapar tu mmg lapar.. tp kena control.. mula2 amik skit dulu.. kot2 xleh nak telan kan… alih2 mcm syok pulak.. so, tak reti2 nak tambah?!! 2 kali aku tambah.. ikan tu dah jadi mcm aku punya.. ko org tau kan yg aku ni suka ikan sgt2….

Abis makan, duk bersandar kat veranda tuh, mata ala2 mcm dah layu… tp tangan ni dok menggagau kais kuaci yg berabur kat atas tikar… once dpt kuaci.. mmg xingat dunia.. kami di sapa oleh jiran Bard (merangkap pakcik dia) tuk join dia org yum seng… di pelawanya aku tuak… tp aku ckp.. air oren pun cukup.. kami di jamu jugak lah dgn kuih raya di org.. pastu rumah lain pulak ajak minum.. kena jugak lah aku g.. sbb mengikut budaya dia org, bila hari perayaan mcm ni.. tak baik tuk kita tolak pelawaan org, bukan buat apa pun.. Cuma dengar diorg bersembang aje.. walaupun tak paham.. tapi geli jugak ati aku bila tgk dia org dah mula mabuk.. hehehe.. ckp pun dah mcm tak betul.. mabuk2 dia org, tp dia org tak kacau…

La ni time rumah Bard pulak di jamu dengan kuih muih.. ko org nak tgk tak kuih2 Bard… nah…..sila kan…










Meriah kan??!!

Mlm tu bukan aje abis mcm tu aje.. sementara tunggu jam 12tengah malam.. sempat jugak kami lelapkan mata dlm seminit dua… Kami dikejutkan oleh kakak Bard tuk jamuan acara kemuncak hari raya. Mee Kari Sarawak jadi pilihan… ermmmm… makan lagi.. mcm bangun sahur pulak.. Mee Kari nya sedap.. tp sedikit pedas.. since aku dah hentam dinner td byk.. jd tak abis aku makan Mee Kari tuh… syg dia…

Seperti yg aku bgtau sebelum ni.. ada acara2 sukan yg di buat sementara tunggu tepat jam 12 tengah malam.. cthnya tipu tepung dah mcm2 lg lah… dan yg paling best ialah acara joget.. Ko org nak tau jogek ape? Nama joget tu Joget Pocu2, originally fm Indonesia.. tp dia Ibankan oleh mereka.. ape lg.. mari berdansa… 1st time aku joget pocu2 ni.. agak menarik dan harus belajar.. joget sgt femes di kalangan pak n mak2 menteri…
Acara joget amik masa agak lama jugak.. kesudahannya.. kami selesai berdansa jam 3 pagi…

Kena secawan dua air oren, basuh kaki trus tido… (hmmm.. tak sempat gosok gigi) mata xleh nak bukak dah…

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……

Note kaki : yg bayi kembar tu sepupu Bard.. chummel kan?!!

4 comments:

Moon said...

Ngko pegi Sarawak. Tebalaoi sedap kan? ada satu keropok tu apa nama ntah sedap jugak. Sesungguhnya kau jalan2 cari pasal eh

cae said...

ya.. aku g sarawak.. tebalaoi mmg sedap.. itu la menda yg aku makan tiap2 hari.. hehehe.. kopok ape tu? taun dpn nk g lagi insyallah..

Anonymous said...

sedap nya tgk kek lapis tu... dah 3 tahun tunggu...janji nak masak kek tu bg i. mana?

cae said...

janji nak "masak" kek tu? hang sapa? bila masa check berjanji ngan hang?