Nuffnang Ads

Wednesday, 28 May 2008

Siri 2





Siri 2 – Shaliza & Khairul

17hb Mei 2008

Rasa macam malasnya nak bangun... jam da kol 6.30am.. mak aku dah terjerit2 suh aku bangun.. mana tak nya.. masing2 bergelempangan tido kat ruang tamu… dah mcm pelarian pulak kan…

Kebetulan kwn aku Ikmal, Bard n Mukri dtg dr KL, dia trus menuju ke umah aku… ya lah.. dtg subuh2 ari.. mmg sema tengah terbongkang!.. masa tu umah aku mmg xberkunci.. ya la.. jenis konsep dasar bukak pintu kan… hehehhe…
Last2 dia org trus g umah si Ed kat Sri Pantai… selamat dah dia org…
Tgk2 phn mmg ada 5 mscall dia org.. siap ada sms lagi…xpe lah.. kita lupakan cite tuh..

Dah bangkit tu xreti2 nak basuh muka ngan gosok gigi lah???.. tp aku xmandi pun.. trus ke bangsal, ya lah.. masing2 sema org dah bangun.. mcm biasa aku mendapat pesanan dr penaja…. “Eeee… g kedai jap beli sarapan kat org bangsal… :)!!”.. aku xtau nak beli apa.. last2 aku decide beli 20 keping roti canai kat kedai Senin… betul2 kat kg arwah tok aku… paham2 aje lah kalo 20 keping order kan.. 20 min jugak kena tunggu.. aku trus g bank jap withdraw duit skit.. then beli paper n isi minyak… lepas dah collect roti canai yg aku order.. trus ke umah… org makin lama makin ramai… nampak jugak lah jiran2 lama aku… yg penah duduk kat berek JKR dulu… dah tua dia org yek… hehehhe…

Agenda pagi ni.. dlm kol 10am, kami buat marhaban, tahlil dan khatam Quran.. semua tu kaum2 hawa aje yek yg terlibat.. Yg khatam Quran tu, adik pompuan aku yg bongsu (dan dia pun anak bongsu) dan dua org sepupu aku.. majlis di anggarkan berlangsung dlm 1 jam 45 min gitu… dlm masa tu aku sibuk ler angkat tong air, susun meja, kosi dan bg jiran2 yg botong bawang bagai minum n sarapan..
Byk menda gak aku buat kan? Ya la, maklumla AJK… kang tak kena pulak kalo aku dok mengarah aje… yg best aku ngan suar pendek n t shirt…bley!!

80% boleh di katakan ready, dlm kurang lebih ½ jam lagi org bertahlil abis.. dia org nak di jamu dulu.. ya la.. alang2 kan.. xda hal lah.. lagi pun itu permintaan mak. Janji lepas hajat dia kan… alhamdullilah.. diorg sema dpt dijamu spt yg di jadulkan lah..
Dlm masa dia org ngan berjamu.. sempat gak lah aku menyelinap masuk.. masuk pn ikot dapur.. bkn ape.. badan dan bau ashem… kena lah mandi.. pakai bedak kasi wangi skit… 

Ikut aturcara.. jam 2pm majlis persandingan… tgk2 sesak rumah aku.. malas la pulak nak jenguk kat dlm.. aku rasa pun dia org tu ngah “keje” kan Liza dan husband dia… apa2 pun.. biar aku wat keje aku… Thari tu keje aku menyambut tetamu ler.. dlm ramai2 tetamu ternampak satu kelibat ni.. rasa2nya mcm aku penah kenal.. tp sape yek… bila dah dkt.. la…. Rupa2nya bekas cikgu aku.. Cikgu Jais.. muka ngan susuk badan mmg xberubah.. Cuma.. rambut je ler… anak dia pn dah besar. Dah 3 org rupanya anak dia yek.. aku sambut dia ngan senyuman dah tanya khbar dia.. ok ler.. dia masih lagi ingat aku..  bangga jugak.. ya lah dah 18 tahun aku tinggal kan alam persekolahan..

Apa yg mengkagumkan dan membuat aku terharu ialah kawan2 aku selain dr Ikmal, Bard dan Mukri; Leeza, Irni & Mizan serta anak2 dan tak lupa Syima (all the way fm Penang) dtg memeriah kan majlis aku.. terima kasih ko org yek.. I really appreciate it!! Dah abis makan sempat gak dia org lepak kat sebelah umah aku.. masing2 pun dah penat kan.. Panas pun panas… tp panas rahmat…Sempat lah jugak berborak ngan dia org pasal xtvt dia org kat Pasir Gudang pd malam sebelumnya…Dan gossip2 yg mana xleh di siar kan kat dlm ni… sambil2 tu diorg aku jamu ngan wajik, air sirap dan sedikit kuih muih… Nak layan lama2, mmg xdpt la.. Harap2 dia org paham la yek…

Tak lama kemudian rombongan pihak lelaki pun sampai.. cm biasa lah diorg di sambut dengan penuh adat istiadat perkahwinan oleh pihak kami.. rombongan kompang pun ada… tp yg best tu yg berkompong tu adalah di kalangan budak kecik (average antara 10-13thn), dia org berkompang agak lama jugak la.. mcm2 lagu bawak.. tp mmg best!! Tabik spring kat dia org!!

Mempelai dah selamat di satu kan dlm umah, sanding tu sema ada, dah tu makan damai pulak.. sempat lah jugak aku menyebukkan diri tuk amik gambar bagai… byk jugak lah aku amik.. tp sema dlm digital kamera aku yg aku tinggalkan kat kg. 
Tp xpe, atas belas ehsan Leeza dia sempat jugak lah transferkan a few pics kat aku tuk aku simpan. Tks Leeza.

Kelibat Kak Roy, Kak Ijah, Kak Ina, Misi, Rohan, Epa pn aku nampak.Terima kasih tak terhingga pd ko org yek..!!! Diorg jugak macam tetamu yg lain, yg mana aku tak sempat nak beramah mesra. Apa2 pun terima kasih lagi skali..
Org mmg tak putus2 datang.. sedara mara dari Sedili, JB, hatta dr Terengganu pun sampai. Kwn2 parent aku ramai gak yek… tak sangka dia org pun ramai kwn.. heheheh…

Cm biasa aku di suh nya ke kedai beli plastic beg. ya la tuk bungkus nasi dan lauk jadi buah tangan kat tetamu especially yg dtg dr jauh.. Ok la tuh.. dpt gak aku mengular.. Da dpt brg, smpai aje umah aku nampak pulak kelibat si Ed n si Lynn bersama the other half nya yg bernama Fahmi.. lagi skali ucapan terima kasih tak terhingga pd kwn2 aku yg hadir… heheheh…

Ngan dia dorg ni aku sempat sembang. Ya la.. acara pun dah nak smpai ke penghujung, so trus ler aku tarik kosi n duduk sambil melantaks sikit!!! Cite pjg gak ler…cite berkisar ttg perjalanan dia org dtg dr JB smpai ke Mersing dan ada ler peristiwa2 lucu. Dan ada ler cite2 yg sewaktu ngan nya.. ko org xyah la tau yek..

Ingatkan dia tiga org ni tetamu terakhir kami, rupa2nya..ada lagi.. tp kali ni rombongan cik kiah yg dtg.. guess wat!! Budak2 opis aku yg dtg.. adalah kat 10 org! Ramai sungguh kan?!! Kalau puak2 ni dtg sure lama punya, in fact dia org ni baru abis wat keje kat Komtar, JB. So trus ke umah aku… bagus! Bagus!.. tak sia2 aku jemput dia org.

Dah dkt pukul 6.30pm.. dia org pun dah beransur.. aku pun nk berehat.. tp xleh lg.. periuk belangan sape nak sental? Eh! Itu bukan keje pengantin ke? Heheheh.. mmg dah jadi tradisi kat Jhr pengantin lelaki kena sental periuk belanga… tp kami tolong gak… nnt sampai esok pun tak abis.. so hasil kerjasama kami anak beranak.. keje2 tu sema dpt di langsaikan sblum 8.30pm.. so skrg tugas aku lak p anta nasi dan lauk kenduri kat kwn2… nk anta kat Leeza n the gang depa dah kuar.. last2 aku jumpa kat Tunas Manja (nama kedai), depa sema nak p dinner n pusing Bandar Mersing.. aku nak teman kan pun dah xlarat.. cm na? so buat aje lah temujanji sarapan sblum depa sema bertolak ke KL.

So, mlm tu sempat gak la aku singgah umah Ed n jumpa kengkawan yg lain.. by 12am cm tu aku chow.. dah smpai time tuk aku tido….

Errrrrhhhhhhhhhhh.. best nya dpt tidoooo…

Jumpa lagi yek esok!

6 comments:

bard said...

sesak napas aku baca.....nice entry!! wahhhh kaler diraja..kuningggg.....ko nanti kaler apa? pink? hahahah...ok....aku sempat jadi pengomen 1st.....

bard said...

kena maklum kat sini...tu bukan bard aku yg pegi umah ko....bard lainnnnnnnnn!! nnt org ingat aku lak yg balik..hahhahaha

cae said...

harr la kaler pink!! fav kaler ku... ya lupa nak bgtau, yg dtg bard kl bukan bard hkg!

Ross Eunos said...

penat jerk aku taip komen tadi tapi tak keluar. kalau ye pun ko musuh aku jgn ler halang aku dari mengomen k? First thing first, ko pk chanteek sgt ker gambor ko yg pejam mata tangan atas dahi tu? and aku pasti kalau cikgu jais (shajais) baca entry ko dia akan kasi ko markah sekurang kurangnya 76%, tentu dia bangga melihat begitu hebatnya engkau menulis sekarang ni(walaupun dia tak tau ko addalah antara bekas pelajar dia yg bermulut insurance-tak-cover!) dan lagi satu aku rasa pink tak sesuai tuk majlis ko la, aku rasa merah lagi ok, and pastikan tanjak tutup keseluruhan kepala and tengah jgn berlubang yer?

cae said...

wei! aku pun kena cm ko jugak ler.. kena click kat publish your A)comment dua tiga kali.. hampeh kan!.. harr lah.. tp shais tu kan cikgu kesayangan ko... ingat lagi masa ko kena marah ngan dia? ingat? ko kan hyper active ms kat sekolah... persatuan iteww.. persatuan inewww....
B)kaler merah eh? mungkin jugak.. sbb masa kat skolah aku rumah kasturi iaitu kaler yg ko cadangkan..
C)kalau tanjak dah tutup sema kepala aku.. baik ko suh aku pakai tudung aje baiiii....

Aleeza Zaily said...

Ye ye... aku dgn bangganyer menangkap gambo yg Rosdi tak ske tuh (dia kata tu gambo busuk dia) tapi mmg pun...muahahaha. Hm... aku pun mati-mati ingatkan Bard HK dah turun KL, suda tukar ka?