Nuffnang Ads

Wednesday, 5 March 2008

Selepas 14 tahun....

Selepas 14 tahun aku tak menjejaki bandaraya Ipoh... aduih!!! excited nya aku rasa...
semalam 5-03-2008, dapat call dr kwn aku... salah sorg kwn baik kami iaitu Pak Yem-PY (nama gelaran di kalangan kami)kehilangan bapanya buat selama2nya.. tanpa berfikir panjang, aku trus call partner aku.. stelah mdpt persetujuan dia.. aku pun setuju tuk ke ipoh (jenazah di kebumikan di sana).. kwn aku pick up aku dr office. kami berempat trus ke ipoh dan menempuh jam yg agak teruk!!.. xtau kenapa...

ada dua sbb aku nak ke sana.. yg pertama, bagi sokongan moral pd kwn aku.. ya lah.. bygkan kalau aku berada di tempat dia.. aku pun xtau nak ckp cm na... tp kita sebagai manusia kena redha dengan ketentuan dia... yg paling menyayati hati.. kad kahwin dah hampir tuk di edarkan, tunggu abahnya sembuh dan balik dr hospital tuk dia buat check list...

kata PY lagi, dia anak yg ke 9 dr 11 adik beradik... 8 org semua arwah yg uruskan utk kenduri kendara abg2 dan kakak2 dia.. bila time dia, yg hanya 2-3 bulan lagi nak berlangsung... abah dah tak da... dan kad kawin tu pulak kena edit letak kan title allahyarham di pangkal nama abahnya..
sampai sj kami di sana.. kelibat PY blum kelihatan lagi... dia di kubur kata salah sorg ahli keluarga nya.. PY xsempat bersama2 tuk mandikan dan kebumikan arwah sbb dia dr Putrajaya trus ke ipoh...
lebih kurang 45 min di rumah PY, dan kami pun selesai solat Asar di surau yg tak jauh dr rumah PY, sampai lah PY..

kami di sambut dgn mata yg bergenang oleh PY. kami paham... dia lebih lagi.. melihat kami yg sanggup dtg dr KL tu melawatnya.. Kata PY... "aku dah lah sedih, tgk ko org lagi aku sedih... aku xsanggka ko org dtg melawat kami.."
xapa lah PY sabar dan byk2 bersabar moga2 Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.. Ameen...
al-fatihah tuk arwah..

sebab yg ke dua.. aku dah 14 tahun xbalik ipoh, dulu study, keje pun kat sana.. aku suka ipoh sbb dia damai.. walaupun mencapai status bandaraya.. tp masih lagi aman dek deruman kete dan moto... aku agak teruja dgn pembangunan ipoh, dah mcm2 shopping complex ada... dulu time aku.. kompleks yip foong, super kinta, uda ocean... skrg dah ada ipoh parade, green town etc... bagus! bagus! bagus...

tak sempatlah pulak aku nak tangkap gambar byk2.. yg ada cuma ini...



surau di kampung tersusun, sg pari, ipoh (rumah PY)

9 comments:

Anonymous said...

Hi
You have a great blog!
Let me invite you and
everyone you want to:
eBambi
Present yourself
and meet your friends.
Join now:
http://www.ebambi.com

Anonymous said...

See Here or Here

Anonymous said...

See Here

bard said...

apasal blog ko byk spam?? kawan ko ker sapa tu....aku tak klick..takut virus jer...neway...keep writing...u getting better....and i like to read it....take care!

cae said...

spam? tak tahu lah pulak... aku sibuk la bard nak update blog aku ni.. nnt inyallah ada byk lah cite aku nak update yek.. kau pun take care!!

Anonymous said...

This comment has been removed because it linked to malicious content. Learn more.

Anonymous said...

Bila nak update blog ni...

cae said...

sok, lusa ada lah tuh.. sabaq na.. busy sesangat!

Anonymous said...

See here or here