Nuffnang Ads

Monday, 24 March 2008

Sawadekappp.....Trip to Phuket! Part 1

Phuket, Thailand
Date : 20-23 March 2008

Leeza(L), Irni(I), Syima (Sy) n aku dah merancang ke Phuket dr January lepas… so kami telah bersetuju tuk memilih tarikh 20.03.2008 tuk ke sana.. Byk kali jugak la kami duk berbincang pasal itinerary dan budget kami di sana.. dan segala2 berjalan dengan lancar dan kami mendapat kata putus tuk budget tersebut..

Ni lah budget kami.. hehehe…



Day 1
Seperti yg tertera di sebelah, aku n L smpai tepat pd waktu yg telah di janji kan. Kami berkumpul di Bangsar, di teratak Irni tuk bertolak ke KL Sentral menaiki bus ke LCCT. Tp ada sebab2 yg xdpt di elak kan.. husband si I terpaksa menghantar kami ke LCCT, dan kami sampai lebih awal seperti yg di jadualkan.. so ok jugak lah kan?!.. dpt lah kami recce2 brg kat LCCT. Dah selesai check in brg n buat apa2 yg patut, kami ada lagi masa memandangkan flight kami kol 12.30pm, masing2 pun agak kelaparan jugak.. so, ape lagi.. p duk kat Asian Delight melantak lah kami kat sana….

















Nasi Lemak Asian Delight - Ayam Nasi Lemak Asian Delight - Daging

Tepat jam 12.30pm kami pun berangkat ke Phuket..
Dlm flight masing2 sema dah xcited, xleh nak lelapkan mata… ya lah..perjalanan pun bukan nya lama pun.. lebih kurang 1jam 30 min…
Sepanjang perjalanan kami dok bersembang jek.. buat mcm umah sendiri.. pastu.. dok kuk kik kuk kik…. Hampeh betul depa ni!!.. siap snap gambo bagai..



Tengok tu.. siap possing lg!! (Theme kaler Oren)









Lepas 1 jam 30 perjalanan… maka sampai lah kami di bumi Phuket, Thailand… Sawadekappppp!!!.. Bermulalah lembaran baru kami.. hehehe..
Lepas cop passport n collect luggage kami, maka bermula pejalanan kami di bumi Phuket. As you know, tmpt2 cm tu for sure mesti ramai org yg akan rapat2 ngan ko org bila mata ko org terkebil tgk signboard or belek2 pamphlets.. dia org akan dekat n offer di org punya service… mmmm… ntah cm na si L boleh dapat sorg mamat ni nama dia NUN… ngan dia lah kami naik g ke travel agency yg dia rekomen.. agak lama jugak lah minah2 tu sema dok berdiskusi.. aku pun ada gak enterframe..hehehe.. so, depa decide nak stay kat Charlie’s House kat Patong Beach, sebabnya kami terpengaruh ngan package yg dia offer, depa offer Island Tour (Phi Phi Island, pusing pulau2 lain – Monkey Masquae, Pulau Telur (Khai Island), Snorkeling etc (which aku pun xberapa nak hingat nama pulau dia..) total package tu plus ngan 2nd day City Tour kami kena bayar BATH 16,500 (RM 1,650)… kami sampai ke Patong Town, hotel kami, agak lewat tak seperti yg kami jadual kan.. tapi xpe.. itu bukan masalah besar sgt pun… sbb masing2 sema dah xcited.

















Kalo ko org nak tgk sgt duit depa.. ni hah!!

Simpang depan hotel kami..
Sampai kami di sana, 1st thing yg kami nampak, hotel tak serupa hotel.. hotel yg ala2 budget hotel yg banyak kat Chow Kit… aduiiihhh!!! Di kalangan kami yg paling tension ialah si I, dia dok merungut ranggap, “kenapalah hotel ni cm ni, xda lif, hotel lauyak, aku nak komplen ngan Nun, nak mintak tukar hotel… “ itu lah antara feedback dia. Kami pun senyap je lah.. memandangkan antara kami dia lah paling particular bab2 cm ni.. Tp betul gak ape yg dia ckp, dlm pamphlet cantik.. aleh2 indah khabar dr rupa… siap kau NUN… hang mai KL aku putaq2 pala hang…. Kami tak lah rasa tertipu.. tp mcm terpadaya lah jugak… (anyway, apa bezanya pun…) xpe, yg dah lepas tu lantak ler..

Perut dah kencorong nih, bekalan aku ada bawak.. aku bwk (nasi goreng kg ikan yg pedas) n si L bawak (sandwich). Ape lagi…. Melantak lah kami berempat.. (sambil makan, sambil kuk, kik, kuk, kik… nasib baik tak tercekik mampus!) hehehehe… mana tak nya.. ada fridge tp kosong, bukan kata air mineral, ais pun xda………. Aiyoooooo!!!... kami kena makan pelan2 lah… si I, sambil makan sambil dok merungut ranggap!!... lepas makan kami pun blah dr “hotel”. P cari air, masing2 dah malas nak cari, kami pun pusing2 pantai Patong, perrrhhhhhh!!! Mmg best! Menarik! Nampak sema depa dok berjemur badan, 2 piece lagi tau…. Hehehe… nasib baik kami ok, idak ler terkejut sgt pun… yg best! Ada yg top less tauu….

Top less









Satu Bandar Patong Beach kita ronda, mcm2 ada.. especially, mini bar, massage centre, kedai makan Thai, kedai souvenir, kete roda yg jual buah n seafood pun ada… tp buleh lah pulak kami masuk n beli kan?!!... Non Halal ok!! Agak2 dah give up, ternampak lah pulak Carefour letak nya di Thai’s Siam Shopping Complex. Kira tak jauh ler sgt dr pantai. Masuk situ sbb teruja dia punya entrance tuh.. siap kami tangkap gambaq (tapi malangnya pic tu sema dlm digital kamera si L)

Masuk aje shopping complex tuh.. dah sangkut kat kedai souvenir sempat lah gak aku beli kipas lipas (ala kipas yg ada gambar pemandangan tuh).. kwn aku dok kirim.. penat aku dok tawar menawar… konsep dia org.. tawar menawar guna calculator.. sbb depa kurang berkomunikasi dlm English. Tak pe lah kan.. puas tawar menawar.. last2 boss dia turun padang.. akhirnya dpt lah jugak kurang.. satu kipas lipas yg besau tu rege dia BATH200 (RM20), aku beli 4, si L beli gak tuk rumah dia.. sambil tu sempat gak lah aku beli cousin cover tuk ratu bonda di kampong!! Satu sarong BATH10.. boleh la…. Si L, sempat lagi membeli terompak yg lip lap, lip lap… dia kata “mak aku mesti suka, dan akan ckp… “hang la anak kesayangan aku”…. Heheheh… si Sy, beli beg silang pangkah tuk dia ke anak sedara dia aku kurang pasti.. nak cari fridge magnet pun ada… tp kami nak redah lagi kedai2 yg lain nak buat comparison lah konon2 nya…

Lepas tu kami masuk kat dlm.. pehhh!! Lagi cantik.. ada kapal di kelilingi ngan air pancut cantik gak lah…
Pastu masuk lagi dlm.. shooping complex ni agak panjang jugak lah… tiba2 kami teruja.. bila nampak kedai Facial n Body Massage… ada dua kedai kat situ, yg satu 1 jam dia charge BATH259, masa tu tak nampak lagi yg kedai kat sebelah dia punya promotion… kami pun masuk lah… tengok2 dah penuh.. si I, pulak nampak yg kedai kat sebelah dia lagi berbaloi.. ialah.. 2 jam facial bayar BATH359 aje.. murah kan??!!! Fyi, si I, memang particular pasal harga ni.. nak di jadikan cite, kalo kat KL tu, dia leh pusing satu KL, semata2 nak cari harga telur yg murah.. walau pun murah 1sen… yg jadi mangsa si Mizan (sang suami)… nak wat cm na kan.. sayang bini lah kata kan… hehehehhe..

Kami pun book lah koi 5pm (keesokannaya).. memandangkan Island Tour kami dr pagi sampai ptg keesokan harinya…

Perut dah berdongdang dengdang nih… cari lah kedai yg Halalan Toiyiban (pinjam kata2 Si L,) penat gak lah cari kaki pun dah naik tercabut… dpt lah kedai Pak Arab, tapi harga mmg cekik darah… mahal nak mampos.. but we’ve got no choice.. redha je lah.. kami order Tom Yam, Fried Shrimp with garlic ngan nasi kosong dua.. 3 ais lemon tea ngan Sepe Rite (Sprite, org kat sana kalo ckp suka melerek2 skit…) harga sema skali ialah BATH1000++ aku xhingat.. maknanya kat RM100++ jugak lah kan?!!! Huh! Hampeh…
Tak pe lah… dah tau tmpt tu smpai bila2 pun kami xkan ke situ lagi…
















Meneruskan perjalanan kami ke “hotel”… (kalau si I, baca sure dia sentap ngan Travel Agency tuh).. singgah lah kami ke 7Eleven, cari roti ngan air mineral.. dah bungkus siap2 kami trus balik “hotel”… Aku, L n Sy di nasihat kan tidak membangkit kan issue ketidakselesaan kami kat hotel di dpn I, takot2 dan din dun jugak dia nak pindah hotel lain.. heheheh.. bkn nya apa.. nnt cost lain pulak kuar kan… hehehehhe.. (hang jgn marah aku na I,)

Masing2 dah mandi manda, siap tuk tido.. kami berkumpui ler dlm satu bilik.. review balik ape yg telah kita buat pd ptg td.. sambil2 dok kuk kik kuk kik… hampeh tul dia org nih.. so masing2 balik ke bilik masing2.. tidur lah aku ngan nenyaknya… zzzzzzzzzzzzzz…


(Tepi)Ni lah gambar teksi kami sepanjang kami berada kat sana... Honda lagi.. (al maklum ler.. depa mana kete nasional..) (Bawah) travel agency yg si I dok merungup rangap

6 comments:

Anonymous said...

Ada beberapa fakta yg kurang tepat nih... camna?

Anonymous said...

ye....start dari rege face massage dgn tempoh masanya sekali, serta dinner tu. Cuba hingat betoi2....

Anonymous said...

dinner tu betul....tapi towards the end tu fakta perlukan sedikit pembetulan

cae said...

hahaha... chek dah lupa la.. patut bawak buku kan leh catit bagai.. xpe.. tunggu trip ke balik yek!! hehe

Aleeza Zaily said...

bawak je buku 555 tu cam si Syima, tulih je semua perkara, takpun dah buleh start invent PDA pergh... power siot!

Anonymous said...

PDA tuuu...tapi apa2 pun si Syima tu yg nak kena beli fon Sony Erricsson.